Батьки і діти

Батьки і діти

Батьки і діти

Сьогодні ми хотіли б поговорити про таку загальну тему як виховання. Коли кажемо про виховання, нам відразу ж пригадується, як нас батьки виховували чи пригадуємо, що ми – батьки і мусимо виховувати своїх дітей. І це є правда. Але це не тільки те. Питання виховання є набагато ширше: ми всі проходимо процес виховання – нас всіх Бог виховує. Нам Бог призначив – батькам і духовним батькам, щоб ми виховували. Але мусимо завжди пам’ятати, що це – дар від Господа. Бог є Перший Батько – Основний Батько, Батько всіх нас. І на взірець того Його Батьківства кожному з нас дається батьківство. Ми хотіли би, щоб діти виховувалися під впливом Божого Духа – в атмосфері Любови, щирості, пошани до Бога. Дуже часто, коли ви дивитеся на своїх дітей – ви не знаєте, кого ви маєте. Наші діти – ми не раз не знаємо, хто вони є. Чим довше ми живемо на землі, чим дужче наша свідомість матеріалізується, і ми забуваємо – звідки ми прийшли і хто ми є в дійсности. Наші діти, часом, можуть сказати такі речі, що ви не знаєте, що подумати. Ми навіть не можемо уявити собі, що та дитина може пам’ятати, що знати і чого не знати. І дуже часто наше виховання – воно більше, як виховання, є деформуванням – на жаль! Діти малі, як ми знаємо, мають більший контакт із Духовним світом за нас, дорослих. І вони у цьому не бачать чогось великого – їм здається, що це – нормально. І дуже часто малі діти можуть бачити речі, невидимі іншим і дивуватися, що інші цього не бачать. Але проблема у тому, що наша система виховання згодом людину зв’язує і ніби віддаляє від тієї пам’яті – звідки я походжу – від істинного Батьківства. Там, де батьки правильно виховують дітей, там і діти виховують батьків – і навіть більше за них. Справжні батьки більше потребують дітей, аніж діти – батьків. Хоч це і є взаємне. Проте безсумнівно те, що ми багато можемо від них навчитися. І виховання – не в тому, щоб навчити дітей жити, як дорослі – хоч і потрібно вчити дітей певних речей, рамок поведінки і тому подібного, проте дуже важливо вміти зберігати ті духовні скарби, які вашим дітям дав Бог – з якими вони прийшли на цей світ – зберігати душу не забрудненою. Наскільки це можливо, потрібно вміти зберегти це у цьому брудному світі.

Отже, Бог всіх нас хоче виховувати. Тому Він нам дав Святе Письмо – історію Спасіння. Через Святе Письмо Бог нас хоче виховати – повернути нас туди, звідки ми прийшли. Бог хоче нас повернути до цієї Первісної Краси – до того, щоб ми знову стали образом і подобою Божою! І коли ми дивимося на малих дітей, ми бачимо, що у них віддзеркалюється цей образ і подоба Бога – її виявляє чистота душі.

Бог нас любить ще перед сотворенням світу – бо Він нас знає і Він готував наш прихід на землю. Тому Він нас виховує – аби ми ніколи не жили так, ніби Його немає – аби Він був у самому центрі мого життя і моїх інтересів. З цього користь – найперше нам – Він це робить з великої Любови до нас.

Часто ми потрапляємо у ситуацію, яка здається нам безвихідною. Але безвихідних ситуацій не буває – просто вихід є там, де ми його не очікуємо. Іноді ми залишаємося без захисту. У такі миттєвості нам залишається лише з вірою звертатися до Нього. І такі ситуації дуже цінні – через них Бог нас виховує, укріплює нашу віру і наше розуміння того, що все – від Нього.

У вихованні – так само. Іноді батьки впадають у відчай – дитина здається невиправною. Але вони й не здогадуються, що Бог їх виховує через цю дитину. І коли вони це зрозуміють, дитина сама поступово виправиться. Коли ж не зрозуміють – всі неприємні ситуації повторюватимуться знову і знову. Коли виходу не знаходите – покопайтеся у собі – де є проблема? Безвихідь з’являється через те, що людина впевнена: я все знаю, все вмію і мусить бути так, як я кажу. Святе Письмо про це пише: «Прийде гордість – прийде і посоромлення»…

Бог використовує для виховання нашого такі засоби, про які ми навіть не підозрюємо. І тому основне правило духовного життя полягає у тому, щоб зуміти прийняти від Бога все, що стається у моєму житті.

о. Григорій ПЛАНЧАК

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: